Tak jak se chováš k lidem chováš se i ke zvířatům!

Kosatka Dravá

18. ledna 2008 v 16:36

Kosatka Dravá (Orcinus Orca)

Kosatky dosahují délky osmi až devíti metrů a váhy od čtyř do pěti tun - to jsou dospělí samci. Nápadné jsou jejich zuby s korunkou měřící 5 - 6 cm. Kosatka se vyskytuje kdekoliv ve světových mořích a oceánech. Od nejsevernějších břehů Asie až po antarktické vody. Zvlášť pozoruhodná je jejich milostná předehra, která může trvat až několik hodin. Zvířata se převalují jedno přes druhé, nadskakují nad hladinu, dokazují svou sílu. Kosatčí slečna dospívá pohlavně asi v patnácti letech. Pokud mají námluvy tu správnou odezvu, porodí za čas mládě, kterému jsou hned vštěpovány zvuky, jimiž se rodina dorozumívá.

Kosatky stálé žijí ve skupinách. Každá skupina - většinou o deseti až patnácti členech - vykazuje jiné modely chování. I když se celé seskupení pohybuje stejným směrem, existují malé podskupiny, plovoucí, potápějící a vynořující se pohromadě. Jedná se o rodinná společenství. Živí se rybami, žijí ve velkém matriarchálním společenství, živě se mezi sebou dorozumívají a jejich společenské svazky jsou velice pevné. V čele je vždy samice a tradice rodiny se přenášejí z generace na generaci. Mladí samci často zůstávají se svým stádem po celý život. Kosatky nemají pouze jeden z nejbohatších dorozumívacích jazyků, mají dokonce i různé dialekty. Rozličné zvuky, které vydávají, lze rozdělit do dvou skupin. Jedna je sada zvuků cliks, jež kosatky používají jako zvukové signály, upozorňující na předměty kolem. Kosatky se tímto signálem dorozumívají jak při plavbě, tak i při lovu. Do druhé skupiny patří vysoké výkřiky a písknutí - slouží ke komunikaci s celou skupinou.

Mají hlasitost 125 decibelů, tedy jako hlas trubky z bezprostřední blízkosti, a jsou slyšet na vzdálenost deseti kilometrů. Trvají většinou jen dvě sekundy a jsou složeny z tisíců velmi krátkých impulzů. Příbuzné rodiny mají stejný repertoár zvuků, obsahující podle jednotlivých skupin až sedmnáct základních "hlásek". Jejich skladba není vrozená, ale předává se v jednotlivých rodinách. Jazyk příchozích se od domácích liší nejméně tak jako dva různé jazyky. V zajetí kosatky mlčí.

Kosatky kočovné mají malé morfologické rozdíly - jejich ploutve jsou zašpičatělé. Tyto kosatky se pohybují v menších skupinách o dvou až třech členech. Jejich pohyb a výskyt je proměnlivý. Loví mořské savce a jejich plavba za potravou je delší. Při útoku používají momentu překvapení a to buď jednotlivě nebo v malých skupinách. O lovenou potravu se dělí. Jsou primitivnější, s nimimálními komunikačními schopnostmi. Jejich společenská a rodinná struktura téměř neexistuje. Jejich největší koncetrace je v severní části Tichého oceánu, mezi USA a Kanadou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama