Tak jak se chováš k lidem chováš se i ke zvířatům!

Sloni

18. ledna 2008 v 19:26

Sloni

Je čeleď savců chobotnatých. z níž posud žijí jen dva druhy: slon africký a indický. Větší počet druhů žil v době třetihorní a také vyhynul. Mnohými zvláštnostmi ve skladbě lebky, ve stavbě chodidla nohy a v úpravě chrupu s. liší se od ostatních ssavců kopytnatých. Na lebce slonů jest veliká mezičelisť, nosní kosti tak malé, že jsou až zakrnělé; v kosti čelní jsou veliké dutiny. Čelisť zpodní krátká a silná pohybuje se od zadu ku předu. Ve chrupu [Sloni] měli původně 28 zubů 1/1. 1/1. 3/3. 3/3 bez špičáků. Za to přední zuby jsou vyvinuty v mohutné kly, buď v čelisti horní nebo v obou dvou. Stoličky měly původně hrbolaté, které splývaly v příčné lištny, jichž bývá někdy až 27. Rod nejprimitivnější, mastodon (v. t.), měl kly hoření i dolení a hrbolaté stoličky jako vepř, 3 v každé čelisti. V zoologickém oddělení Jardin des Plantes v Paříži a pak v Natural Museum v Londýně jsou postaveny celé kostry mastodontů 7 m dlouhé a 5 m vysoké, s kly 4 m dlouhými. [Sloni] nyní žijící (slon indický, africký a pak vyhynulý mamut) vyvinuli se v době nejmladších třetihor v jižní Asii a stěhovali se pak odtud do Afriky a Evropy (mamut); v pozdější době diluviální přešli do Sev. Ameriky. Slon má v mezičelisti 2 veliké kly až 2,5 m dlouhé a v dospělém věku až 90 kg těžké, jež se skládají z jemné hmoty, nazvané slonovina. Špičáků nemá a stoličku pouze jedinou, velikou, z tenkých desek složenou; u slona indického jsou tyto desky obdélníkové, kdežto stoličky slona afrického jsou z desek kosočtverečných. Žvýkáním stolička se omílá, napřed po částech vypadává a ze zadu pozvolna novou stoličkou bývá nahrazena. Za první stoličkou jest totiž v čelisti založeno ještě 5 stoliček malinkých, z nichž vždy následující pozvolna nahrazuje předcházející opotřebovanou. Drahocenná slonovina klů sloních přiváží se do Evropy a Ameriky, hlavně z Afriky, a to průměrně ročně asi 770.000 kg; tomu za oběť padne ročně asi 50.000 slonů, tak že slon africký jest blízek úplnému vyhynutí. [Sloni] žijí ve stádech o 30-200 kusech, kdež jeden samec připadá asi na 8 samic; doba březnosti samic trvá 20 1/2 měsíce. Živí se potravou rostlinnou: listím stromů, rýží, cukrovou třtinou atd., čímž způsobují domorodcům na polích veliké škody. Denně spotřebuje 70-80 kg potravy (sena, rýže, řípy) a proto se nehodí za domácí zvíře ku pracím hospodářským, ježto výkony jeho práce jsou mnohem menší než cena potravy jím spotřebovaná. Slon indický žije v Indii na úpatí Himálají, na poloostrově Malace a na ostrovech Ceylonu, Javě, Sumatře a Borneu. Slon africký žije v střední Africe; v Kapsku byl již vyhuben. V době diluviální žil v celé Evropě a Asii mamut (v. t.). Podrobně o životě slonů viz dr. P. Durdík, Sedm let na Sumatře.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama